tirsdag 8. april 2014

15 tips før du leier en bil i utlandet

Leiebil er svært praktisk når man er på ferie, og spesielt dersom man ønsker å se mye når man først besøker en ny og spennende by. Men det er ikke alltid «bare-bare» å leie en bil i utlandet, så det kan være greit å lese våre femten beste tips før du hiver deg bak rattet.


 1. Hvem skal du leie av? Bruk tid på å sammenligne de ulike leiebilselskapene, og benytt gjerne en nettside som gjør jobben for deg – på samme måte som du sammenligner priser på flybilletter og hotellopphold. Eksempler på slike sider er Finn.no, Leiebilflyplass.no, Leiebilguiden.no, Autoeurope.no og Goautos
 2. Hold deg til de store. For å være på den sikre siden, så kan det være lurt å leie av selskaper som Avis, Hertz eller Auto Europe. De er kjente på markedet og som regel trygge å leie bil av.
 3. Sjekk om du har rabatter: Hvis du har et kredittkort, så er sjansen stor for at du kan få avslag ved leie. Det samme gjelder om du er flybonus-medlem, eller student/pensjonist og lignende.
 4. Regler for drivstoff: Sjekk hva leiebilselskapet sier om drivstoff. Det mest gunstige er «Full to Full», som betyr at du får bilen levert med full tank, og betaler kun for den bensinen du har brukt når du leverer bilen.
 5. Les betingelsene: Det er viktig å lese betingelsene for leie. Må du for eksempel ha egen forsikring, og hva skjer ved eventuelle skader? Da slipper du overraskelser når bilen skal levers.
 6. Dokumenter skader: Se over bilden når du leier den. På denne måten kan du sikre deg at du ikke får skylden for skader som var der når du lånte bilen. Husk å ta bilder, gjerne med mobilkamera, av skadene.
 7. Bestill før du ankommer: For å spare penger, så er det lurt å bestille leiebil før du ankommer destinasjonen. Da sikrer du deg samtidig at du får en bil av ønsket størrelse/modell.
 8. Hva med forsikring? De fleste kredittkort har en egenandelsforsikring inkludert, som gjør at du slipper å tegne denne når du leier bil. Dersom du ikke har et kredittkort, kan vi anbefale Kredittkort info, som har en god sammenligning.
 9. Takk nei til alt «mas»: Selgeren kommer garantert til å prøve å selge deg forsikring, bytte ut bilen din med en større og så videre. Så lenge du ikke trenger noe av dette, så er det bare å si nei.
 10. Førerkort: Europeiske førerkort gjelder i de fleste land som nordmenn reiser til (og leier bil i). Men sjekk på forhånd dersom du er usikker, for det er ikke alle land i verden førerkortet ditt er gyldig, og da får du heller ikke leie bil. Aldersgrensen for kjøring kan også variere.
 11. Trafikkregler: Før du eventuelt leier bil, så er det viktig å sette deg inn i trafikkreglene. I store deler av verden er de tilsvarende som de er i Norge, men det er litt dumt å få seg et sjokk etter at man har leid bil og ikke forstår reglene.
 12. Lei lenge: Ikke lei en bil bare for noen dager, og så eventuelt ta en ny bil ved et senere tidspunkt i ferien. Da kan det faktisk være billig å leie den samme bilen over lengre tid, ettersom det er startavgiften som ofte koster mest.
 13. Enveisavgift: De fleste selskapene vil kreve ekstra betaling dersom du skal levere bilen i en annen by. Derfor kan det lønne seg å se på muligheter for å levere den der du hentet den.
 14. Husk aircondition: Mange nordmenn reiser jo på ferie for å slappe av i varmere strøk. Dermed er aircondition et must! De fleste nye biler har jo dette, men enkelte mindre modeller kan ha dårlige anlegg som sliter i varme klimaer.
 15. Det er lov å avbestille: Hos de fleste kjedene kan du avbestille bilen din nærmet helt opptil leiedatoen. Hvis du kommer frem til et bedre tilbuds hos en konkurrent, så er det absolutt greit å gjøre dette!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar